17 Nisan 2013 Çarşamba

Alman boyaları ve çantalar dolusu resim

Kaynağından bilgi almak için anneanneme yaptığım ziyaretler sonucu öyle bir kaynak buldum ki sonu gelmez. Bugünkü yolculuğum Arşi Olcay'ın boyalarının, resim malzemelerinin ve yüzlerce eskizinin bulunduğu kocaman bir dolaba oldu. Dolapları karıştırdıkça içinden neler çıktı inanılacak gibi değil. Kocaman tuvallerden tutun, bir sakız kağıdı küçüklüğündeki kağıtlara çizilen figürlere kadar binlerce resim beni o dolapta bekliyormuş meğer... Emek verilmiş binlerce çalışma bir ressamın torunu için bulunmaz minnet. Hele onları nelerle yaptığını, nasıl yaptığını anlattığı "yeni başlayanlar için resim teknikleri" tadındaki notları kesinlikle bu işe gönül vermenin ne demek olduğunu bana bir kez daha gösterdi.

Dolaptan neler çıkmadı ki:    




  • Rus markası, oymacılıkta kullanılan bıçak seti                                                                           




Hepsinin tam olarak kaçar senelik olduğunu bilmiyorum ancak Almanya'dan getirdiği boyaların üzerinde yazan Batı Almanya malıdır ibaresinden oldukça eski oldukları ortaya çıkıyor.











  • Bunlar çeşitli renk ve markalardaki sulu boyalar






Üzerinde sirk resmi bulunan sulu boya İngiltere yapımıymış. O dönemlerde Türkiye'de çok fazla çeşit boya olduğunu sanmıyorum. Bir kısmını Avrupa'dan getirdiğini tahmin ediyorum.











  • Reeves guaj ve sulu  boya takımı


Yine bir İngiltere yapımı olan guaj boyalar hala üretime devam eden 'Reeves'e ait. Reeves boyaları, 1766 yılında William Reeves'in açtığı ilk dükkanın  ardından ailesi tarafından sanat malzemeleri üreten bir firma haline getirilmiş.













  • Turcan yağlı boyaları

Bir zamanlar ilkokuldayken resim derslerinde bize yağlı boya almamızı söylemişlerdi. Turcan markasını ilk o zaman duymuştum. Pek dayanıklı değillerdi şu anda da görebiliyorum. Dedem boyalarına gözü gibi bakardı çünkü. Yağlı boyalarını kurumalarını önlemek için bir takım poşetlere sarardı, mesela.  Bunca zaman sonra hala bir çoğu kullanılabilir durumda.
Boyalarını sakladığı kutu da dikkat çekici.
















  • Yine oymacılıkta kullanılan bıçak seti

Yine bir Rus markası üzerinde "Pinokyo" resmi bulunan bir bıçak seti. Set oldukça eğlenceli detaylara sahip. Bir kere içinde bir çok çeşit bıçak var ve sapları toz pembe. En güzeli de üzerindeki Pinokyo resmi. İnsan kendini Gepetto gibi hisseder herhalde.











  • Farben Alman markası yağlı boya seti
Kesinlikle favorim bu. Kocaman bir boya seti ve içinde renklerin ayarlanmasını kolaylaştırmak için iki küçük karıştırma kutusu bulunuyor. Kutunun içinden çıkan resim yağları da cabası. Bir çok renk çeşidi var ve her biri birbirinden parlak. Bu zamana kadar hiç bir şey olmamış. Çantası da "Bond çanta" dediklerinden.





















Devamı gelecek
Arkası yarın!...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder